Η ΧΩΛΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

 

Τα περισσότερα παιδιά θα εμφανίσουν τουλάχιστον ένα επεισόδιο χωλότητας το οποίο συνήθως είναι αθώο, οφείλεται σε μικροτραυματισμό και αυτοϊάται.

Η διάγνωση και η διαχείριση είναι συχνά δύσκολη γιατί

  • Τα παιδιά, ειδικά τα μικρότερα, δεν μπορούν να δώσουν σαφές ιστορικό, οπότε δεν μπορεί να προδιορισθεί εύκολα το αίτιο που προκαλεί τη χωλότητα
  • Τα παιδιά δεν πειθαρχούν στις οδηγίες και συχνά συνεχίζουν το παιχνίδι, παρά τον πόνο
  • Η χωλότητα μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα από διαφορετικούς ιστούς, όπως οι σύνδεσμοι, οι μύες, οι αρθρώσεις, τα οστά.
  • Δεν απαιτούν όλα τα είδη χωλότητας ειδική θεραπεία
  • Η σοβαρότητα των καταστάσεων που προκαλούν χωλότητα ποικίλει από καταστάσεις εντελώς αθώες έως σπάνια δυνητικά απειλητικές για τη ζωή του παιδιού.

Οι πιθανές αιτίες χωλότητας είναι

  • Τραύμα                                                                                                                        Οι μικροτραυματισμοί αποτελούν τη συχνότερη αιτία χωλότητας στα   παιδιά.
  • Λοιμώξεις                                                                                                      Ιογενείς ή μικροβιακές λοιμώξεις μπορεί να προσβάλλουν τα αναπτυσσόμενα οστά ή και τις παρακείμενες αρθρώσεις.
  • Φλεγμονώδη αίτια                                                                                                Η νεανική αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει πόνο και οίδημα στην προσβεβλημένη άρθρωση και χωλότητα
  • Η παροδική υμενίτιδα ισχίου που αποτελεί μια από τις συχνότερες αιτίες χωλότητας.

Άλλες λιγότερο πιθανές αιτίες είναι οι όγκοι, οι συγγενείς ανωμαλίες, η νόσος του Perthes, η επιφυσιολίσθηση της μηριαίας κεφαλής, η δισκίτιδα και τα νευρολογικά νοσήματα.

Τα παιδιά με χωλότητα θα πρέπει να εξετάζονται από Παιδοορθοπαιδικό.

 Ο Παιδοορθοπαιδικός εξετάζει κλινικά το παιδί και το παρατηρεί ενώ βαδίζει. Ενδεχομένως να απαιτηθούν εργαστηριακές(γενική αίματος, ΤΚΕ, CRP κ.α.)  ή και απεικονιστικές (απλές ακτινογραφίες, αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία) εξετάσεις.

Η θεραπεία εξατομικεύεται ανάλογα με τη διάγνωση

 

Ευάγγελος Δημητρίου  MD, MSc 

Χειρουργός Ορθοπαιδικός Παίδων και Ενηλίκων 

Μοιράσου το στα κοινωνικά δίκτυα

Cookie Policy

This site uses cookies to store information on your computer.

Do you accept?