Η ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

 

Η οσφυαλγία είναι αρκετά συχνό σύμπτωμα στα παιδιά. Η συχνότητα της οσφυαλγίας αυξάνεται με την ηλικία. 20-70% των παιδιών θα εμφανίσουν τουλάχιστον ένα επεισόδιο οσφυαλγίας έως την ηλικία των 15 ετών .  Η οσφυαλγία στα παιδιά μπορεί σπάνια να υποκρύπτει σοβαρό πρόβλημα, ειδικότερα σε παιδιά μικρότερα των 5 ετών.

Τα συχνότερα αίτια οσφυαλγίας στα παιδιά είναι η μυϊκή θλάση, η κάκωση και η υπέρχρηση. Λιγότερο συχνά αίτια είναι οι λοιμώξεις, οι όγκοι, η σπονδυλόλυση, η σπονδυλολίσθηση και σε ορισμένες περιπτώσεις οι παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης όπως η κύφωση και η σκολίωση.

Ο πόνος μπορεί να αφορά οποιοδήποτε σημείο της σπονδυλικής στήλης και να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Τα παιδιά με οσφυαλγία πρέπει να εξετάζονται από Παιδοορθοπαιδικό

Η διάρκεια του πόνου, η ύπαρξη ή όχι προοδευτικής επιδείνωσης, ο πυρετός, η απώλεια βάρους, ο νυχτερινος πόνος ή ο πόνος ηρεμίας, οι διαταραχές βάδισης, η αδυναμία, οι αιμωδίες και η υπαισθησία, η επέκταση του πόνου στα άκρα και οι τυχόν διαταραχές στην κύστη και το ορθό θα κατευθύνουν τη σκέψη του Παιδοορθοπαιδικου.

Πέραν της λεπτομερούς κλινικής εξέτασης το παιδί, ανάλογα με τα ευρήματα, μπορεί να υποβληθεί σε απλές ακτινογραφίες, αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία, σπινθηρογράφημα οστών ή και εξετάσεις αίματος .

Η θεραπεία εξατομικεύεται ανάλογα με τη διάγνωση.

 

Ευάγγελος Δημητρίου MD, MSc

Χειρουργός Ορθοπαιδικός Παίδων και Ενηλίκων

 

 

Μοιράσου το στα κοινωνικά δίκτυα

Cookie Policy

This site uses cookies to store information on your computer.

Do you accept?