Μέτρηση οστικής πυκνότητας. Πότε πρέπει να γίνεται;

Παρατηρείται συχνά το φαινόμενο να υποβάλλονται σε εξετάσεις              οστικής πυκνότητας (DEXA) άτομα, ιδίως νέες γυναίκες, χωρίς καμία ένδειξη με αποτέλεσμα την υπερδιάγνωση της οστεοπόρωσης και την χωρίς λόγο χορήγηση θεραπείας.

Καταρχήν πρέπει να αναφέρουμε ότι ορίζουμε ως οστεοπόρωση το σκελετικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από τη μείωση της οστικής αντοχής και την αύξηση του κινδύνου κατάγματος.  Η οστική αντοχή είναι συνάρτηση τόσο της πυκνότητας όσο και της ποιότητας του οστού.  Επομένως η οστική πυκνότητα είναι ένας μόνο από τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο κατάγματος και όπως είναι κατανοητό η μέτρηση αποκλειστικά και μόνο της οστικής πυκνότητας χωρίς τη συνεκτίμηση των κλινικών παραγόντων κινδύνου δεν μπορεί να διακρίνει με επιτυχία τα άτομα που κινδυνεύουν να υποστούν ένα οστεοπορωτικό κάταγμα.

Oι κλινικές ενδείξεις μέτρησης της οστικής πυκνότητας διακρίνονται σε μείζονες και σε ελάσσονες.

Στις μείζονες κλινικές ενδείξεις περιλαμβάνονται: η ηλικία άνω των 65 ετών, ο πρωτοπαθής υπερπαραθευρεοειδισμός, η λήψη κορτιζόνης για περισσότερους από 3 μήνες, η πρώιμη εμμηνόπαυση (ηλικία κάτω των 45 ετών), το σύνδρομο δυσαπορρόφησης, η ακτινολογική εικόνα οστεοπενίας, η παρουσία συμπιεστικού σπονδυλικού κατάγματος, το κάταγμα χαμηλής ενέργειας σε ηλικία κάτω των 40 ετών και το οικογενειακό ιστορικό (κυρίως μητέρα με ιστορικό κατάγματος ισχίου).

Αντιστοίχως, στις ελάσσονες ενδείξεις περιλαμβάνονται: η ρευματειδής αρθρίτιδα, ο υπερθυρεοειδισμός, η χρόνια αντιεπιληπτική αγωγή, η χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου, ο χαμηλός δείκτης μάζας σώματος, η χρόνια ηπαρινοθεραπεία, η κατάχρηση αλκοόλ, καπνού ή καφεΐνης και η ακινητοποίηση από οποιοδήποτε αίτιο.

Ένδειξη μέτρησης της οστικής πυκνότητας με τη μέθοδο DEXA έχουν:

  • Γυναίκες ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών
  • Οι μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών με συνυπάρχοντες κλινικούς παράγοντες κινδύνου κατάγματος
  • Οι άνδρες ηλικίας μεγαλύτερης των 70 ετών
  • Οι ενήλικες με νόσο που συνοδεύεται από χαμηλή οστική μάζα ή απώλεια οστικής μάζας
  • Οι ενήλικες με ιστορικό κατάγματος χαμηλής ενέργειας
  • Οι ενήλικες που βρίσκονται υπό αγωγή που συνοδεύεται από χαμηλή οστική μάζα ή απώλεια οστικής μάζας
  • Τα άτομα που λαμβάνουν αντιοστεοπορωτική αγωγή προκειμένου να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα αυτής
  • Όλα τα άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου που χαρακτηρίζονται ως άτομα «υψηλού κινδύνου»

 

Μοιράσου το στα κοινωνικά δίκτυα

Cookie Policy

This site uses cookies to store information on your computer.

Do you accept?